sausage 2473926 1920 525x350 - Bezpłatne szkolenia dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza rolników i mieszkańców obszarów wiejskich do wzięcia udziału w bezpłatnych spotkaniach szkoleniowo-warsztatowych, realizowanych w ramach operacji pn. “Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu“.

Udział w spotkaniu można wziąć w jednym wybranym przez siebie terminie, tj. 16, 17, 23 lub 24 września br. 

Wykłady zostaną wygłoszone przez pracowników naukowych wyższych uczelni poznańskich, tj. Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Warsztaty prowadzić będą dr hab. Dominik Kmiecik z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej oraz dr inż. Michał Piątek z Katedry Technologii Mięsa, którzy pracują na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Spotkania kierowane są do osób, które szukają wiarygodnej i szczegółowej wiedzy dotyczącej wpływu żywności na zdrowie człowieka, znaczenia kulturowego produktów lokalnych i regionalnych oraz przetwórstwa na małą skalę, a także myślą o posiadaniu małej olejarni lub wędzarni.

Wszystkich rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcą posłuchać i zobaczyć w jaki sposób powstaje olej, jak go tłoczyć i z czego, jakie są metody i charakterystyki procesów tradycyjnego wędzenia oraz jak produkty poprawnie wędzić zachęcamy do zgłoszenia swojego udziału pod numerem telefonu 61 863 04 18 lub e-mail: [email protected] 

Tematyka wykładów

  • żywność a zdrowie człowieka – świadomy producent i konsument,
  • z tradycją w przyszłość – produkt lokalny, regionalny i tradycyjny,
  • krótkie łańcuchy dostaw w oparciu o produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Zakres warsztatów

  • przedstawienie i przeprowadzenie procesu tłoczenia olejów na zimno
  • przedstawienie i przeprowadzenie procesu wędzenia kiełbas.
szkolenia dla rolnikow - Bezpłatne szkolenia dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich
wydrukuj wydrukuj